A Csíksomlyói Pünkösdi búcsú

csiksomlyoi-punkosdi-bucsu

A Csíksomlyói Búcsúról már a XV. század óta tesznek említést a történelemírók. A pünkösdi zarándoklat 1567 óta tart, megemlékezve arra, hogy a csíki és gyergyói katolikus hívek elhárították szülőföldjükről az erőszakos hittérítés veszélyét. A történelem szerint 1567 pünkösd szombatján a Csíki hadak a Tolvajos tetőn megfutamították János király hadát. Ezen esemény tiszteletére Csíksomlyón minden évben, két búcsút tartanak a Mária neve búcsúját és a Pünkösdi búcsút.

Régi hagyomány szerint, a pünkösdi búcsú alkalmával az egyes egyházközségek keresztaljai gyalog teszik meg az utat Csíkszomlyóig. Lelkipásztoruk vezetésével otthon kijelölik a zászlóvivőket, a csengetős ifjakat, az előimádkozó és énekvezető híveket, valamint azokat akik a keresztalja helységjelző tábláját viszik. Hagyomány, hogy a szomszédos községek keresztaljai bevárják egymást, és a szokásos üdvözlet után együtt haladnak a kitűzött cél felé. A keresztaljákat a kegytemplomnál haragszóval köszöntik, fogadják őket, és csak azután indulnak a nyeregbe. A zarándokat történelmi öröksége, hogy a Gyergyóalfalvi keresztalja vezeti a búcsúsok menetét.

János király csapata fölött aratott győzelmet mindenki a Boldogságos Szűz közbenjárásának tulajdonította, és ez időtől kezdetét vette a csíksomlyói búcsú. A zarándoklat fénypontja a Pünkösd szombati nagy körmenet, “Ekkor a búcsúsok tömege koszorúba fogja a Kis-Somlyó hegyét és két és fél órán keresztül az áhitat szárnyain repül az ének az ég féle…” P. Boros Fortunát

A csíksomlyói pünkösdi búcsú ma már a világon szétszéledt egész magyarság Szűz Mária oltalma alá ajánlott népünk nagy ünnepe, mely közös múltunkat, közös kultúránkat és egyre szorosabbá váló összetartozásunkat jelképezi.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.