A kőrispataki szalmakalap múzeum

szalmakalap

A történelmi írások szerint a falu egykor a mai Diósfalvának nevezett határrészen, a falutól délnyugatra feküdt és valószínűleg a tatárjárás után települt mai helyére. A falut az 1800-as évekig gyepű vette körül, melynek átlépéséért az idegennek fizetni kellett. Nevét a rajta keresztülfolyó, kőrisfákkal szegélyezett patakról kapta. A minőségi szalmafonatairól híres falu már a közelmúltban keresett helyként volt ismeretes mivel a környező falvak mesteremberei ide jártak vásárolni.

Fő látványossága a faluban létrehozott Szalmakalap múzeum, melyet egy hagyományos parasztházban rendeztek be. A múzeumban megtalálható az ország területén létező összes szalmakalap típus. A Szőcs Lajos által kiépített tájházban nem csak szalmakalapokat láthatunk, hanem megismerhetjük a szalmakalap készítésének folyamatát.

A tulajdonos a turizmus kedvelőjeként kezdeményezéseket szervez a faluturizmus fellendítése érdekében. Minden évben (június-szeptember) a múzeum szalmafonó és szalmakalap-készítő táborokat szervez, amelyre korosztálytól függetlenül lehet jelentkezni.

szalmakalap

Szalmakalap

A múzeum első szobájában az országban készült és viselt kalaptípusok kerülnek bemutatásra, a kalapkészítéshez szükséges munkagépekkel egy időben, ugyanakkor különféle szalmadíszek és használati tárgyak is várják az érdeklődőket.

A múzeumban nem csak szalmakalapokkal ismerkedhetünk meg, hanem egy csodálatos kőgyűjteménnyel is, mely a múzeum udvarán van kiállítva. A kövek eredeti állapotukban vannak, melyeket a természet sok évtizeden keresztül csiszolt és faragott olyanokká amilyenek. Felfedezhetők állatformák, portré, és még Lenin sapkája is megtekinthető kőből.

A múzeum érdekessége, amellyel az odalátogató túristák előszeretettel fényképeződnek, a világ legnagyobb szalmakalapja, mely 2 méter átmérőjű .

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.