A Tordai hasadék

A Tordai-hasadék Erdély egyik leglátogatotabb természeti látványossága. A magas sziklafalak, a gazdag növény- és állatvilág különleges élményben részesíti az idelátogatókat. Elhelyezkedését tekintve a Tordai hasadék az Erdélyi Szigethegységben található néhány kilóméterre Torda városától.

A hasadék 1272 m hosszú, amely jól kiépített a turisták számára. Bíztonságos függőhidak és sziklaperemek követik egymást az útvonalon, melyet mindvégig 200-250 m magas sziklafalak szegélyeznek. A veszélyesebbnek tűnő kitett részeken láncok biztosítják a továbbjutást. A hasadék végén a sziklaszirtek elfogynak, és az út egy barátságos rétre vezet. A túra maga nem mondható nehéznek és hosszúnak sem, bátran bárki nekivághat.

A hasadék keletkezéséről több elmélet kering. Bielz (1884) hipotézise szerint, a hasadékot kialakító Hesdát-pataka egy olyan széles repedésbe hatolt be, amelyet a gerinc alatt levő porfirkőzetek emelkedése okozott. Czirbusz (1890) egy olyan föld alatti folyó eróziós munkályának vélte, amely kialakított egy hatalmas barlangot, amelynek később beomlott a mennyezete. Emelett az elmélet mellett áll ki Cholnoky Jenő (1917) is. A legújabb elméletek szerint a hasadék az ismételt tektónikus mozgások során jött létre. A Hesdát patak bevágódása a mészkövekbe tehát tektonikus okokra vezethető vissza.

Nyárády 997 db növényfajt írt le a a hasadékból, ami azt jelenti, hogy a Romániában ismert fajok egyhamarada itt megtalálható. A nagy fajta gazdagság a hasadék északnyugat-délkelet fekvésének köszönhető. A hasadék sziklái között harmadkori és jégkorszaki reliktumokat találhatunk meg, Fekete-tengeri és  pannon-sztyeppei, valamint alsó-alpesi növényfajok nagyrésze van jelen. A hasadék felett repkedő pillangók egy része különleges nemzetséghez tartoznak, amelyekkel az Ural-hegységben vagy a dalmát tengerparton találkozhatunk.

A Tordai hasadék számos kis barlangot rejt magában, ezek közül a Nagy-Balika barlang falmaradványai utalnak időszakos lakottságra. A feltárt régészeti leletek szerint a Molnárok-, Magyar-, Oszlopos-, és Binder barlangok is az ember védelmére szolgáltak a történelem folyamán.

Természeti szépsége miatt a Tordai hasadék felkerült a Világörökség listájára és 1938-ban komplex tájvédelmi rezervátummá nyilvánították. Az odavezető utat az idők folyamán egészen a menedékházig elkészítették, így több idő adódik a barangolásra illetve fényképezésre.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.