Barcarozsnyó

barcarozsnyo

Az idők folyamán Erdély a folyamatos betöréseknek voltak kitéve. A dúlások és vérengzések ellen az Erdélyben élő székelyek és szászok templomaik köré védőfalat emeltek. Egyes esetekben magas dombok tetejére építkeztek, melyeket napjainkban menedékvárakként ismerünk.

barcarozsnyo

Barcarozsnyó

Ezek közül mutatom be a Barcarozsnyói erődöt, mely az 1241-es tatár feldúlások után épülhetett. A várat egy 3 oldalról megmászhatatlan hegyoromra építették, negyedik oldalán a várat várkapuval látták el és védőtornyokkal erősített várfallal védték. A vár előtt elterülő hektárnyi udvaron gabonaraktár, fegyvertár, és egy két rozsnyói tehetősebb polgár háza is elfért.

barcarozsnyo

A várudvar

A folyamatos betörések miatt megtörtént, hogy hónapokig illetve évekig éltek a helyiek a várban, ezért idővel egy kisebb kápolnát is emeltek az várudvarban és a fiataloknak iskolát is létrehoztak. Ma az idelátogató turisták a várból való kilátásban gyönyörködhetnek illetve, az épen megmaradt helyiségekben létrehozott múzeum segítségével ismerkedhetnek a térség történetével.

barcarozsnyo

Kilátás a várból

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.