Barót

Barót, Kovászna megyében, a Baróti medencében található bányászváros, Erdővidék központja. Nevét a honfoglaláskor itt letelepedő Barót nemzetiségről kapta. Történelmi feljegyzések alapján már az 1200-as években lakott település volt.

Főbb látványosságai közé tartozik az 1564-ben épült Római Katolikus templom, mely mai formáját 1817-ben kapta, mivel egy földrengés során nagyon megrongálódott. Egy másik fontos látványossága a Kisasszony kápolna, melyet 1755-ben építettek és a barokk stílus építészeti jegyeit hordozza magán. A város egyik híres szülötte, Baróti Szabó Dávid jezsuita pap, műfordító és költö, kinek szobra a róla elnevezett iskolában található.

A mindössze 10.000 fős központi Barót városa a térség bányásztelepüléseinek szervezeti központja.  Erről, a központban elhelyezett Bányász szoborcsoport is árulkodik. Barót nem csak a bánya városi mivoltáról híres, híven ápolja népművészeti hagyományait is, melyről a megalakult Erdővidék múzeuma is tanúskodik, ahol a kíváncsi turisták a vidék népművészeti hagyományait ismerhetik meg.

Kisasszony kápolna

Kisasszony kápolna

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.