Bevezetés a gyógynövények világába

„Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb

a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget,

meg nem teremtette a Földön!”

Paracelsus

 

            A betegség egyidős az emberrel, a gyógyítás a betegséggel. Manapság az emberiség nagy része eltávolodott a természetes életmódtól, gyógymódtól. Még mielőtt a kémia rohamos fejlődésnek indult volna az emberek jobbára gyógynövényekkel gyógyították a betegségeket. A gyógynövények már évszázadokkal ezelőtt is híresek voltak gyógyító hatásaikról. Az utóbbi tíz évben a gyógynövények iránti érdeklődés újra előtérbe került a gyógyszerként használt kémiai anyagok utó- és mellékhatásai miatt. A gyógynövényekkel azonban nem lehet helyettesíteni a bevált orvosi gyógymódokat, ugyanis nincs növényi csodaszer, viszont kémiai úton előállított csodagyógyszer sem létezik.

A fűszer- és gyógynövények egy igen értékes csoportját alkotják a növényvilágnak, melyek igen változatos életmódúak. Találunk közöttük egy-, két- és többéves, fás- és lágyszárúakat, cserjéket és fákat is. A gyógynövények felfedezése óta folyik azok megismerése és egyre bővül a róluk szerzett tapasztalat.

Gyógyfüvek

A gyógynövények felhasználásának több területe ismert. A fitoterápián belül a korszerű igényeket testesítik meg a fitomedicinák. Ezek közé sorolhatók az úgynevezett gyógyhatású termékek, melyek nem minősülnek gyógyszereknek. Az aromaterápiában felhasznált gyógy- és illóolajos növényeket már az ókori népek is használták. Gattafosse francia vegyész (1928) volt az első, aki a természetes gyógymódot aromaterápiának nevezte el.

gyogynovenyek3

Világszerte megfigyelhető, hogy az élelmiszeripar határozott erőfeszítéseket tesz, hogy gyógy- és illóolajos növények felhasználásával kombinált gyógy élelmiszereket állítson elő („nutraceuticals”, „healthy foods”, „dietary supliments” stb.), valamint természetes adalékanyagokat (aromák, színezékek stb.) használjanak. Jelentős drogfelhasználó még az üdítőitalgyártás és a boripar. A kozmetikai és háztartásvegyipar elsősorban az illóolajokat hasznosítja. A modern gyógyszeripar kialakulásában is nagy szerepet játszottak a természetes növényi eredetű anyagok.

gyogynovenyek4

Cikket készítette: Mánya Imola-Mária kertészmérnök

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.