Bonchida

Mindössze 30 kilóméterre található Kolozsvártól a híres Bánffy kastély Bonchidán, amely régmúltban, fénykorában, az Erdélyi Versaillese-ként volt ismert. Bonchida a valamikor fényében pompázó Bánffy kastélyáról volt híres, mely a három évszázadon keresztül tartó változások és átalakítások ellenére 50 röpke év alatt romhalmazzá változott.

A Bánffyak itteni rezidenciája a XVII században épült késő reneszánsz stílusban, majd egy évszázaddal későbbi átalakításoknak köszönhetően barokk stílusjegyeket kapott, majd legvégül mai romantikus formáját a XIX században nyerte el. Utolsó gazdája Bánffy Miklós, az Erdélyi Helikon egyik alapítója, író ki miniszteri mivoltából Kolozsvárt mentette meg a háborús pusztítástól, de sajnos e háború áldozata lett Bonchidai kastélya.

Napjainkban a kastélyt, a Transsylvania Trust Alapítvány bérelte ki 50 évre ki 1999-ben neki is kezdett a felújításoknak. A már rendbe rakott épületszárnyban kávézó működik és nyaranta a komolyzenei koncerteknek és lovasbemutatóknak köszönhetően a kastély udvarába újra visszaköltözik a jókedv és a mulatság.

DSCF4045

További fényképek a Bánffy kastélyról az Erdélyi Utakon Facebook oldalán megtekinthetőek.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.469094336478606.110973.276191375768904&type=1

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.