Borszék

7ec0_2-borszek

Borszék, erdős hegyektől övezett széles völgyben, 850 méter magasságban fekszik, a Kelemen-havasok és a Besztercei-havasok tálálkozásánál és Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelyeként van elismerve. Neve a magyar Bor (itt borvíz, ásványvíz értelmű) pataknévből származik, melyhez a magyar szeg (= szeglet, sarok) utótag társult, malyd az idők folyamán a szék (= vizes terület) főnévvel cserélődőtt ki.

Borvizei már 16. században ismertek voltak. 1725 után megépült a település fürdőháza illetve számos nyaralóházzal bővült a település.1770-ben már palackozva szálították a borvizet Bécsbe. A környező településekre szekérrel hordták a székelyek a vizet. Az üdülőhelyet tulajdonképpen két bécsi vállalkozó tette híressé, Günter és Zimmenthausen, az utóbbi 1805-ben Borszékre költözött és bérbe vette a területet. Gróf Lázár László segítségével a vendégek számára házakat építtettek. Ugyanakkor vegyelemezést kértek a források vizéről, és elindult a szervezett borvíz-kereskedelem.

Borszek

Borszék

A Borszékon található 15 borvizforrás mindegyike magas szénsavtartalmú és jellemző a kálium- magnézium- és nátriumsók oldott jelenléte. A borvizeket használják fürdő- és ivókúrákra, emésztési panaszokra, gyomorsavhiány, vese-, máj-, és epebetegségek kezelésére.

Borszék nemzetközi hírnevét elsősorban ásványvizeinek köszönheti. A világkiállításokon sorozatosan oklevéllel és érmekkel elismert gyógyvizeit még Ferenc József császár nevezte a „borvizek királynőjének”. 1873-ban Bécsben, 1876-ban Triesztben és Berlinben aranyérmet, 1878-ban Párizsban tisztelet oklevelet, 1885-ben Budapesten ezüstérmet nyert. Az elismerések sorozata nem kopott meg azóta sem, a borszéki ásványvíz, mint a világ legfinomabb ásványvize 2004-ben az amerikai üdülőparadicsomban, Berkeley Springsben az ivóvizek világbajnokságán aranyérmet nyert.

Borszek

Borszéki Borvíz

Fontosabb borvízforrásai a Főkút-, László-, Erzsébet-, Kossuth-, Petőfi-, Boldizsár- és Curie források, melyeket a II. Világháború után feljújítottak és új külsőt kaptak.

A fürdőváros borvízforrásain kívül tartogat más látványosságokat és túralehetőségeket az idelátogató túristáknak. A település központjában látható monarchiabeli épületek fontos részei a fürdőváros arculatának. Első kis római katolikus kápolnája 1745-ben már állott, ezt pásztorok rombolták le, helyébe 1847-ben új kápolna épült. Az új római katolikus templomot 1910-ben építették és 1911-ben szentelték fel.

Medve barlang

Medve barlang

Természeti látnivalói között a legfontosabbak a Borszéki Kerek Szék, a Medve barlang és Jégbarlang. A Kerek Szék az ország egyik legjelentősebb mésztufa képződménye. Keletkezését a földes-meszes ásványvízforrások sokaságával magyarázhatjuk. A 60-70 méter vastag mésztufa könnyen faragható illetve kiváló épületburkoló díszkő

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.