Brassó

brasso

A barcasági medence déli részén fekszik, fontos kereskedelmi utak találkozásánál épült fel a híres szász főváros, Brassó. Csíkszeredától mindössze 100 km-re található, de mégis mintha egy teljesen más világba  érkeznénk. Első írásos említese 1235-ből maradt fent, fénypontját egy évszázaddal később éri el. Az erdélyi reformáció idején fontos városként működik, majd a reformáció után az erdélyi szellemi élet központja.

1539-ben a szászok nyomdát alapítanak, majd 1544-ben az első gimnáziumot hozzák létre. 1560-tól magyar nyomda, majd rá 20 évre iskola is létesül a városban. Ismert szülötte Johannes Honterus a híres reformátor, tudós, térképész, ki a reformáció ideje alatt Brassó polgárait evangélikus hitre térítette át. Fő turista látványossága az óváros, hol felkeressük a híres Fekete templomot.

brasso fekete templom

Fekete templom

A templom Erdély legnagyobb egyházi épülete, mely 1383-tól közel 100 évig épült. Nevének története 1689-ig nyúlik vissza, mikor az osztrák helyőrség betelepítése ellen tiltakozó várost a behatoló katonák felgyújtották. Egész utcasorok égtek le, a templom boltozata leomlott, falai a kormos füsttől feketére színeződtek. A falakat a három évtizedes felújítás során lepucoltak, így a leégett épület visszanyerte eredeti alakját. A templombelsőt a hajdani szász kereskedők fogadalmi ajándékai anatóliai és perzsiai szőnyegek díszítik.

brassoBrassó

A korábbi hat harangjából mára csak 3 maradt, melyekből a legnagyobb 6 tonna súlyú. Legrégebbi tölgyfa kapui a XV századból maradtak fent. Más látványosságai a városnak az Állami Levéltárnak helyet adó Kovács bástya és a Takácsbástya, hol a várostörténeti múzeumot tekinthetjük meg. A Fogaras felé vezető úton láthatjuk a város legrégebbi műemlékét, a XIII. század közepén épült gótikus Szent Bertalan templom.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.