Csíkkarcfalvi erődtemplom

SAMSUNG

Csíkkarcfalva Csíkszeredától 23 km-re lévő település, mely egykor Felcsík központja volt és egy időben járásszékhely is volt. Csíkjenőfalvával, Csíkdánfalvával (Oltfalvával) és Csíkmadarassal az egykori Csíknagyboldogasszony egyházközséget képezte, melyből a két utóbbi falu azóta önállósodott. Karcfalva Ábránfalva és Tótfalva összeolvadásából keletkezett, első írásos említése az 1330-as évekből való.

SAMSUNG

Közigazgatásilag napjainkra Csíkszenttamással és Csíkjenőfalvával együtt képez egy községet. Neve a népies magyarázat szerint az egykori Harcfalva alakból képződött, mások szerint a kepe, régi „karc” alakjával függ össze. Nevét egyesek szerint egy Kurs nevű törzsről nyerte. Ritkábban használatos a Csíknagyboldogasszony egyházközség név is, melyet a Karcfalva és Jenőfalva határán épült erődtemplom után kapta.

SAMSUNG

Csíkkarcfalva fő turisztikai látványossága és épített értéke a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom, amelyet az 1440-es évek táján építettek Hunyadi János adományából. A templom Felcsík legjelentősebb és legszebb erődtemploma, amely a gótika jegyeit viseli magán. Az erődtemplomot egy nyolc méter magas várfal övezi, melynek belső oldalán sértetlenül áll a fából épült vívófolyosó (gyilokjáró).

SAMSUNG

A 735 méter magas szikladombon álló templomhoz a 15-16. sz.-ban várfalat építettek, melynek lőrései kevés kivétellel összetettek, két-három “fülkével” ellátott, tág kilövési szögekkel. A várfalak védőfolyosójának kialakítása egyedülálló Székelyföldön. A várfal keleti bástyájából emelkedik ki a zömök, eredetileg kétemeletes kaputorony (harangtorony), melyet Mártonffy György erdélyi püspök, a falu szülötte költségén két emelettel magasítottak 1720-ban. A torony a várfal szerves részeként, az őrtorony szerepét töltötte be a közelmúltban.

SAMSUNG

A vártemplom az évek folyamán sok átalakításon és javításon esett át. A legrégibb részéhez, az 1444 körül épített gótikus szentélyhez 1796-ban egy új hajót építettek. Az 1958-ban végzett restaurálások során napfényre került a régi, leszelt ívű, kőbélletes gótikus sekrestyeajtó kőkerete, amely most a templom összképet növeli.

SAMSUNG

A templomvár egyike a legjobban karbantartott székelyföldi műemlékeknek. Az egyházközség értékei: két aranyozott ezüstkehely (1540-ből és 1750-ből), egy gótikus szentségmutató. A hagyomány szerint az egyik kehely Báthori Endre bíborosé lehetett, akit a közeli szentdomokosi erdőben gyilkoltak meg. A kehely azóta Gyulafehérvárra került.

További fényképek a Csíkkarcfalvi erődtemplomról az Erdélyi Utakon Facebook oldalán megtekinthetőek.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.