A Csíksomlyói kegytemplom és Mária szobor

Csiksomlyoi kegytemplom

A csaknem 700 éves múltnak örvendő Csíksomlyó napjaink igen fontos zarándokhelye, a Pünkösdi búcsú színtere. Első írásos említése az 1332-es pápai tizedjegyzékből származik, de már korábban lakott település. Már az ókorban ismert védelmi hely, mivel a Nagysomlyó csúcsáról belátható az egész Csiki medence. Csíksomlyó első temploma valószínűleg fából épült első írásos említése 1442-ből származik. A korábban épített gótikus stílusú templom Hunyadi János adományából épült, hálaképpen a csíki székelyek marosszentimrei csatában való részvételükért.

A ma látható barokk stílusú templom a korábbi helyére épült, melynek alapkővét 1804 április 13-án  a csíksomlyói plébános és Ferenczy Péter felcsíki főesperes tették le . A munkálatokat röpke 74 évre rá fejezték be, és 1876 Auguszt 20-án Fogarassy Mihály erdélyi püspök fel is szenteli. A templom mai alakját és hatalmasságát, mely évente több 1000 hívőt idecsalogat, a székely nép áldozatos munkájának és adakozásainak köszönhetjük.

A kegytemplom belseje, nagyformátumú bazilikára emlékezteti a látogatót. A szószék és az oltárok Papp Miklós brassói festő munkái. A templom kifestését a kolozsvári festőnek, Urbánszky Fülöpnek köszönhetjük. A Mária-szobor két oldalán található Szent István és Szent László szobrokat, Tirolból rendelték Runggaldier József műhelyéből. A berendezési tárgyak nagyrészei a hívek adományaiból készültek. A kegytemplom egyik büszkesége az orgona, mely Erdély egyik legkorszerűbb és legszebb hangú orgonájának tudhatja magát. 1931. szeptember 8-án P. Imets Károly tarományfőnök szentelte fel.

Csiksomlyoi Maria szobor

Csíksomlyói Mária szobor

A kegytemplom leghíresebb látványossága és legnagyobb értéke a 16. század elején, reneszánsz stílusban, hársfából faragott Mária szobor. Alkotója ismeretlen.  A 2,27 méter magas kegyszoborhoz számos legenda fűződik, illetve csodatevő erőt tulajdonítanak neki. A századok során a kegyszoborral sok csoda történt. Többszőr olyan fényben ragyogott, hogy a világosság betöltötte a templomot. Régi szokás, hogy a zarándokok Máriához könyörögve megérintik, megsimogatják a szobor lábát. A szobor két oldalán elhelyezett köszönetnyilvánító kis táblák emberek gyógyulásáról, boldogulásáról, hitbeli megerősödéséről tanúskodnak.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.