Csíkszereda

Miko var

“E vidék, melyhez nagy várakozással méltán közelítünk, nem más, mint haza véghatárán fekvő Csikszék.

Ezen kies, üde szépségekben gazdag vidék, a Hargita ősképződésü trachyt vonala, és a fiatalabb származásu határszéli havasok lánczolata közt helyezkedett el.

A minden oldalról nagyszerü havasok által bekeretelt tartományt ugy tekinthetjük, mint a hon áldásának forrását, mint a haza termékenységének fő tényezőjét, mert bölcsője az honunk négy király folyamának, melyek innen e fennvidékről lerohanva, a termékeny völgyeket, tereket alkoták, s azokat naponta áldásos cseppjeikkel öntözik, termékenyitik. Ugy tekinthetjük azt, mint a hon biztonságának hatalmas fellegvárát, mert természetileg erős fekvésü tájait oly nép lakja, mely minden időben hős volt, s dicsően felelt meg határvédi kötelmeinek.”

 Orbán Balázs

Csíkszereda megyeszékhelyű város a Hargita hegyvonulat lábánál, az Olt, bal partján fekszik, a Csiki medencében, Alcsík és Felcsík találkozásánál. Első írásos említése 1324-ből származik, mely királyi oklevélben már Csik névként szerepel, majd 1558-ban mezővárossá nyilvánították.

Központi elhelyezkedése, kézműves hagyományai, később a megerősödő közigazgatási szerep, a vasút megépítéséhez vezetett, majd 1876-ban Csík-vármegye megyeszékhelye, aztán 1968-tól Hargita megye központja. Fő látványossága a négy sarokbástyás Mikó vár, melyet Mikó Ferenc 1623-31 között építtetett. Az 1848-48 forradalomig itt volt a I Székely Gyalogezred főhadiszállása. 1970-ben helyreállították, azóta ad helyet a városi múzeumnak, könyvtárnak illetve évente több művelődési esemény színhelye. A vár mellett található az 1892-ben épült eklektikus stílusú épület, mely napjainkban a törvényszék épülete, vele szemben az 1886-ban épült Vármegyeháza.

Építészeti szempontból nézve Csíkszereda egyik legjelentősebb épülete, a Márton Áron utca és a Somlyóra vezető Szék útja találkozásánál található. A napjainkban Márton Áron gimnázium név alatt ismert épület 1909-1911 között épült szecessziós stílusban.

millenium templom

Millenium templom

A város új, római katolikus temploma, a Millenium templom néven vált ismertté. A 18. századi barokk műemléktemplom szomszédságában épült fel 2003-ra az új, Makovecz Imre által tervezett új templom, amelyek harmonikus egységet alkotva egészítik ki egymást. A kéttornyú, centrális templom a magyarság múltját és jövőjét ötvözi, a kapuk a székely porták jellegzetességei, díszítőmintái a műemlék templomról valók. A belső tér púpos, jurta alakú kiképzése bibliai és magyar örökség is egyben, mely egész Eurázsiában fellelhető.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.