Drakula legendája

dracula

Erdélyi  utazásaink alatt számos legendával találkozhatunk. Ezekből elsőként Drakula legendáját osztom meg veletek, mivel nincs olyan ember, gyermek,  a földön aki ne hallott volna már róla, vagy nem látott volna Drakuláról szóló filmet. Erdélyben már egyfalyta kultusz alakult ki Drakula képe körül. A leírásban röviden két fontos megállót mutatok be röviden, melyekről malyd bővebben lehet olvasni oldalunk más fejezeteinél.

Számtalan film, sorozat feldolgozta már a történetét, valósággal meghódította az egész világot. A mai fiatalok már csak úgy ismerik, mint a vérszívó, lányokat bűvölő, élőhalott, Drakula.

A média segítségével nem is kell sokat tárgyaljam kilétét, hogy ki is volt ő valójában, milyen szerepet töltött be a közéletben, mivel az emberiség úgymond 100 % a hallott róla és legalább 90% a játékfilm formájában is látta feldolgozva történetét. A leghíresebb illetve a legelső Bram Stoker volt, aki egy könyvtárban bukkant rá Vlad Ţepes legendájára, és a román néphitből merítve megírta Drakula legendáját, melyet a világhíres Lugosi Béla főszereplésével fel is dolgoztak egy játékfilm kapcsán. A mai Drakula legendák legtöbbjének az alapját ez a történet szolgáltatja. A legendák közt találhatunk közös ismertető jeleket, mint, hogy Drakula egyfajta szexuális kisugárzással rendelkezett és az áldozatok nem tudtak ellenállni vonzerejének, és szinte vágytak arra, hogy kiszívja vérüket. Egy másik hiedelem, hogy a vámpírokat a fokhagyma erejével távol lehet tartani, illetve a kereszt, a napfény vagy a szenteltvíz, ami megriasztja őket.

A Drakula legenda 2 fő célterületet érint, mely valósággal turisztikai iparággá fejlődött az idők folyamán. Drakulával kapcsolatos emléktárgyak hadjai találhatóak és vásárolhatóak meg ezeken a helyeken.

Az első megálló Segesvár, ahol meglátogassuk a város központjában levő várat, mely Vlad Ţepes a későbbi havasalföldi uralkodó születési helyeként is van emlegetve, kiről a már említett regényíró mintázta főhősét. A város nem csak Drakuláról híres, mivel a történelem folyamán fontos események zajlottak a környéken és már az ősidőktől lakott helyként szerepel a köztudatban.

segesvar

Segesvár

A második a Brassó melletti Törcsvár (románul Bran), hol megtekintjük Drakula kastélyát, ahol különböző, a főhőssel kapcsolatos szobák vannak berendezve, mely segíti az érdeklődő turistát, hogy átélhesse a Drakula kultusz által felállított legendát. A történelem szerint a várnak annyi köze volt Drakulához, hogy a róla mintázott uralkodó, Vlad Ţepes néhány napot ott töltött vendégségben. A Bram Stoker által irt regény említi a Törcsvári várat mint Drakula kastélya és ez segítette hozzá, hogy napjainkban fő színterét képezze Drakula gróf legendájának.

torcsvar

Törcsvár

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.