Énlaka

enlaka2

Az UNESCO világörökség részét képező kis falu a hajdani Római Birodalom határának közelében, az 1062 m magas Firtos hegy lábánál fekszik. Már az 1333- as Pápai tizedjegyzékben is szerepel, mint önálló egyházmegye és a Jindlaka név alatt emlegették A Székelyudvarhelytől csupán 20 km található kis falu a környék legrégebbi és legértékesebb településeként van nyilvántartva.

A faluba érkezéskor már megfigyelhető a több évszázados székely településszerkezet, melynek szépségét az ősi székely szerkezetű belterület adja. Utcái és házai körkörösen a templom köré épültek, melyek szabálytalanok és kis szorosokhoz hasonlóak A falu szépségét kiegészítik a különböző nagyságú telkek tájházainak különlegessége. Több mint 120 db székely tornácos ház maradt meg épségben az idők folyamán, némelyeket még ma is lakják, másokat felvásároltak külföldi befektetők és van amelyik a helyi falusi turizmus szerves részét képezi és turisták szállják meg néhány éjszakára.

Enlakai unitarius templom

Énlakai unitárius templom

Ahogy már említettem a falu központi dísze a kőfallal körülvett unitárius templom, mely a XV. században épült gót stílusban. A templom épitészeti büszkeségei közé sorolható a csúcsíves diadalív, a szentségfülke, csúcsíves kapui illetve a kőrácsos ablakok. A templom több emléket őriz magában, ezek közül az egyik legértékesebb a székely kultúra szemszögéből nézve az Orbán Balázs által felfedezett, 1668-ban íródótt rovásírásos emlékmű. A kórus, illetve az orgonához felvezető lépcső érdekessége, hogy egyetlen fábol volt kifaragva. A templomkertbe kivezető ajtó a templom legrégebbi emléke, 1331-ben volt készítve. Az ókori Római birodalom emlékeit is őrzi a templom. A templomfal nyugati részén egy római tartóoszlop maradványa látható, a templomkertben egy ókori római olárkő díszeleg.

Enlakai rovasiras

Énlakai róvasírás

Páratlan értékeinek megmentése érdekében, 1993-ban felvételt nyert az UNESCO  világörökségbe, melynek eredménye az idegenforgalom komoly fellendülése. Évente több száz turista keresi fel és csodálja meg a település szépségét és annak kultúrális értékeit.

További képekért katt a linkre : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.405688332819207.99549.276191375768904&type=3

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.