DSCF4036

Láthatatlan Székelyföld

“Egy kiállítás, amely lehetőséget ad a látássérülteknek is, hogy megismerjék Székelyföld épített értékeit!” Erdélyi Utakon Egyesület

Szamosújvár

Az 1291-ben először faluként említett Szamosújvár Erdély történetében fontos, kettős jelentőséggel bírt, ugyanis egyike, a két XVIII. században tervezett barokk városnak. Másik jellegzetessége, hogy örmények által tervezett, malyd felvirágoztatott város.

SAMSUNG

Csíkkarcfalvi erődtemplom

Csíkkarcfalva Csíkszeredától 23 km-re lévő település, mely egykor Felcsík központja volt és egy időben járásszékhely is volt. Csíkjenőfalvával, Csíkdánfalvával (Oltfalvával) és Csíkmadarassal az egykori Csíknagyboldogasszony egyházközséget képezte, melyből a két utóbbi falu azóta önállósodott. Karcfalva Ábránfalva és Tótfalva összeolvadásából keletkezett, első írásos említése az 1330-as évekből való.

Bonchida

Mindössze 30 kilóméterre található Kolozsvártól a híres Bánffy kastély Bonchidán, amely régmúltban, fénykorában, az Erdélyi Versaillese-ként volt ismert. Bonchida a valamikor fényében pompázó Bánffy kastélyáról volt híres, mely a három évszázadon keresztül tartó változások és átalakítások ellenére 50 röpke év alatt romhalmazzá változott.

Marosvécs-Kemény vár

A Szászrégentől 10 kilóméterre található 1500 lakosú Marosvécs már az 1200-as évek tájékán lakott településként volt ismert. A történelem folyamán fontos katonai pont lehetett mivel a Maros folyó jobb partján, a dombtetőn romai kori erődítmény maradványai láthatóak.

Bözödújfalu – a víz alatt nyugvó falu története

“…Összekapaszkodva, óvatosan közelítjük meg a vizet,…. Rálépünk a jégre, lassan csúszkálva haladunk, látjuk, itt-ott lucskos, olvadt a jég. Távolabb öt-hat ember guggol egy lék mellett, horgásznak. Közelebb, tőlünk vagy kétszáz méterre magányos, nagybajuszú, ötven év körüli cigányember veti be kezdetleges pecabotját a vízbe, mellette fűrész, s néhány még fickándozó sneci. – Odamehetünk magához? – kiáltom. […]

Karakó völgyhíd

A Csíkszereda-Gyimesbükki vasútvonal a Kárpát-medence egyik legszebb vasúti útvonala. Mivel a vonal nehéz terepen fut át, ezért olyan látványos arhitektúrális csodákat kellett építeni, mint a Bányavölgyi-, a Karakó-, a Ladók- és az Utusalji völgyhidak, valamint a lóvészi alagút. A felsorolt völgyhidak közül a legnagyobb, és leglátványosabb a Karakó-viadukt. A pálya 89 százaléka emelkedő vagy lejtő, […]

0033

Gernyeszeg – Teleki kastély

Gernyeszeg, Marosvásárhelytől 15 kilóméterre található, a település már az 1300-as évek elején lakott településként van nyilvántartva. A korabeli kastély átépítése Teleki Mihály nevéhez kapcsolódik, mikor 1675-ben egy korábbi erődített épületet bővíttetett ki.

Fogaras3

Fogarasi vár

A Déli Kárpátok alatt, a Fogarasi havasok lábánál az Olt folyó folyásánál fekszik Fogaras városa. Már az 1200-as évek környékén királyi birtokként említik, melyhez 64 falu tartozott. A leírások szerint a XIV. században első felére teszik várának építését, melyet 1310 körül Nagy Lajos hűbéradományként Vlad vajdának adományoz.

1313086943807prazsmar-erodtemplom_09

Erődtemplom Prázsmáron

Erdély épített értékeit olvasva, már volt szerencsénk megismerkedni a falvak népeit védelmező erődtemplomokkal. Ezúttal egy újabbat mutatok be, amely ugyancsak a világörökség részét képezi. A várfallal szabályos kör alakban bekerített kereszt alaprajzú templom 1225-ben a német lovagrend ízlése szerint kerci mintára építették.

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.