„Sal ipse, bonus solidus” – a tordai sóbánya

Ahogy már sokszor olvashattuk és tudjuk, Erdély rendkívül gazdag altalajkincseiben, amelyek közül talán a legértékesebb a felszínre bukkanó só. Képződése a báden korra tehető, 18 millió évvel ezelőttre.

A Tordai hasadék

A Tordai-hasadék Erdély egyik leglátogatotabb természeti látványossága. A magas sziklafalak, a gazdag növény- és állatvilág különleges élményben részesíti az idelátogatókat. Elhelyezkedését tekintve a Tordai hasadék az Erdélyi Szigethegységben található néhány kilóméterre Torda városától.

SAMSUNG

Európa fája – a Szentléleki Hárs

A 2011 ben az Európa fája dijat elnyert, a közel 500 éves Szentléleki Hárs 23.298 szavazatnak köszönhetően megelőzte a 18.374 szavazatot kapott Bulgáriában, Garmenben díszelgő vénséges platánt, illetve egy szlovákiai, valamint egy csehországi tölgyet. A Hárs Csíkszentléleken található, Csíkszeredától mindössze 5 kilóméterre.

7ec0_2-borszek

Borszék

Borszék, erdős hegyektől övezett széles völgyben, 850 méter magasságban fekszik, a Kelemen-havasok és a Besztercei-havasok tálálkozásánál és Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelyeként van elismerve. Neve a magyar Bor (itt borvíz, ásványvíz értelmű) pataknévből származik, melyhez a magyar szeg (= szeglet, sarok) utótag társult, malyd az idők folyamán a szék (= vizes terület) főnévvel cserélődőtt ki.

SAMSUNG

Hargita fürdő

Hargita fürdő Csíkszeredától 21 km-re található hegyvidéki település. 1250 méter tengerszint feletti magasságban fekszik,  a Csíkiak kedvelt üdülő-helyisége. Nyáron a friss levegő és a mofetták csalogatják ide az üdülni vágyó turistákat, télen viszont a téli sportok kedvelői töltik meg Hargita fürdőt.

222199521_3a6a9c0336

Tusnádfürdő és Túraútvonal a Szent Anna tóhoz

A 90% ban magyar ajkú lakosú város Románia legkisebb városaként van nyilvántartva a maga 1600 lakójával. Csíkszeredától 32 km, Sepsiszentgyörgy irányából 33 km található. Területe ősidők óta lakott. A várostól nem messze található Vár tetőn található Erdély egyik legnagyobb területű vaskori erődítményének maradványai, mely a közepkorban megfigyelőhejként szolgált, tornyának falai ma is látszanak.

medve to

Szovátai Medve tó

Erdélyi utazásunk következő megállója egy természeti csoda, a  Szováta-fürdőn található heliotermikus Medve tó. 1875-ben keletkezett, és a világ legnagyobb heliotermikus tavaként van nyilvántartva. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve.

egyes ko

Túraútvonal az Egyes kőhöz és a Súgó barlanghoz

Egy újabb túraútvonalat osztok meg veletek. Ezúttal is több érdekes helyszínt látogathattok meg az általam készített térkép segítségével. Egy egesz napos kirándulásban lehet részetek ezúttal is, sok élménnyel fűszerezve.  

vargyas szoros

Túra a Vargyas szorosba és az Almási barlanghoz

A Vargyas szorosba vezető gyalogúra útvonalának leírását Csíkszereda irányából mutatom be röviden, melyet egy általam készített térkép segítségével szeretnék megközelíthetővé tenni. Több féle útvonalon lehet megközelíteni a szorost.

gyilkos to

Gyilkos tó és Békási szoros

Utazásaink következő állomásai, Csíkszeredától északkelet irányába, 65 kilóméterre találhatóak, melyek ugyancsak természeti ritkaságként vannak elismerve. Az idelátogató turisták nagyrésze már ismeri a vidéket, de a felemelő látvány és kellemes kikapcsolodási lehetőségek miatt újra és újra ellátogatnak ide. Ezen okokól kifolyólag hogy is hagyhatnám ki a  Gyilkos-tó. és a Békási Szoros bemutatásait sem.

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.