Erdélyi Utakon – Varga István és családja, Csatári Zoltán és családja

Két nagyon kedves Békéscsabai családdal hozott össze a sors két hete, akik  azon okból kerestek fel, hogy mutassam be Székelyföldet a maga természetes szépségében és gazdagságában. A fő cél a Gyimesi szoros volt, a csángók földje, amelyet Sebő Ödön főhadnagy maréknyi katonájával 1944 őszén oly hatalmas túlerővel szemben hősiesen védelmezett.

Mindössze 3 nap állt a rendelkezésünkre, viszont igyekeztem, hogy a programokba becsempésszek természeti, kulturális illetve épített értékeket is egyaránt.

I.nap

Csíkszereda → Madéfalvi veszedelem → Göröcsfalva Római Katolikus temploma → Karakói viadukt (Lóvész) → Gyimesi szoros

Napunk első megállója  a Madéfalvi vérengzés emlékére állított emlékmű, ahol megemlékeztünk a SICULICIDIUM áldozatairól. Továbbindultunk a világháborúban fontos katonai célpontnak szolgáló Karakói viadukthoz, amely ma turisztikai szemmel tekintve kettős szerepet tölt be. Úton a viadukt felé megálltunk Székelyföld egyik legrégebbi templománál Göröcsfalván, amelyet a XIII. százat második felében építettek. Érdekessége a templomtornyon látható freskók. Lóvészre beérve egy 1,5 km hosszú séta következett, amely elvezetett minket a völgyhídhoz. Ahogy már említettem ezt a bizonyos kettőséget, amely abban nyilvánul meg, hogy a fenyvesek között, a vadregényes tájban egy hatalmas beton építmény mered a magasba illetve annak tetején messzire be lehet látni a Csíki medencét és egy gyönyörű táj tárul elénk. A séta nem marad unalmas és fárasztó, mivel akit nem nyűgöz le a gyönyörű táj az kedvére csemegézhet az út szélén található kisebb málnásban illetve erdei mogyorót gyűjthet és törhet meg a földúton található kövek segítségével. A viadukttól visszaérve egy pár kilóméteres autós utazás következik, de felérve a Fügés tetőre meg is állunk, ahhol Sebő Ödönre emlékezve felkerestük az ott még megtalálható lövészárkokat, és lelki szemeink elött elképzeltük a hősies védekezést. Innen Gyimesközéplokra utaztunk, megálltunk a világháborus katonai kaszárnyák elött ( ahova sajnos nem lehet bemenni) és bementünk a vele szemben található Timár család által működtetett tájházba, ahol a Gyimesi kultúrával ismerkedtünk. Napunk végcélja a Nagy Magyarország határa, az 1000 határ volt, a Rákoczi vár. Előszőr megmásztuk a Kontumácot , ahonnan szépen be lehet látni a hegygerincet, ahol a határ húzódótt, malyd átmentünk a Rákóczi várhoz és a 96 darab lépcsőn kimentünk a tetejébe és gyönyürködtünk a Gyimesekben.

II.nap

Csíkszereda → Csíksomlyói kegytemplom → Nyereg → Csíkmadarasi székely népviseleti kiállítás → Csíkkarcfalvi erődtemplom → Gyilkos tó → Békási szoros

Második napunk egy kerettörténetként rajzolódótt ki, mivel legendával kezdtünk és legendával végeztünk.  Csíksomlyón megismertettem a Mária kegyszobor varázslatos legendát, gyönyörködtünk a barokk építésű kegytemploban,  malyd a kimásztunk a Pünkösdi zarándoklat helyszínére a Nyeregbe.  Csíkmadarason felkerestük Mária nénit aki bemutatta saját Székely népviseleti gyűjteményét. Egyes ruhadarabokat ő vart illetve ő javított fel. Innen átutaztunk a közelben található Erdőtemplohoz Csíkkarcfalván, ahol végigsétáltunk a vívófolyósón.  Innen egy rövid autózás után eljutottunk a Gyilkos tóhóz, ahol egy kis székely töltött káposzta kóstolása közben elmeséltem a tó legendáját, malyd bejártuk a Békási szoros szűk szurdokvölgyét.

III.nap

Csíkszereda → Orbán Balázs síremléke Szejke fűrdőn → Korond (fazekaskodtunk) → Parajdi sóbánya → Bözödújfalu, az elárasztott falu

Utolsó napunk első megállója Orbán Balázs síremléke volt, amelyhez 12 darab székelykapu vezet. Innen Korondra utaztunk, ahol Ravasz János fazekasmester fogadott és mutatta be a korondi fazekasságot, malyd  vendégeimnek lehetősége is volt kipróbálni a korondi agyag megmunkálását és a félkész edények megrajzolását, feldíszítését. Parajdon leereszkedtünk 80 méter mélyre ahol a sóbánya kezelőközpontja található. Napunk utolsó megállója Bözödújfalu volt, ahol felkerestük a tóból kiálló, roskadozó templomtornyot és elmeséltem a tó elárasztásának történetét.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.