Ezer Székely Leány Napja

8508871_nagy

Jöjjünk ide évről-évre az Ezer Székely Leány Napjára, közös szent-misén részt venni, magunkba fogadni az élő Istent, hogy belsőleg is megérlelődjünk a ránk bízandó életek befogadására és felnevelésére! Jöjjünk ide őseink lelkéből meggazdagodni, sajátos kincseinkből megajándékozni másokat és gyarapodni a többiekéből! Jöjjünk ide, hogy dalban, táncban, vidám játékban átéljük a közösség megtartó erejét! “

Walter Ilona

Minden év Július első szombatján a Csíksomlyói nyeregben megszervezésre kerül az Ezer Székely Leány talákozó, amely mára már hogyámánnyá nőtte ki magát. Ezen a napon a Sómlyó hegy nyergében megelevendik a múlt, újjászületik az érzés és megtapasztaljuk őseink felszabadult és lendületes életkedvét, hiszen pont így mulattak és ünnepeltek ők is már évszázadokkal ezelött. A találkozóra nem csak Székelyföldről, hanem egész Erdélyből és Moldvából is érkeznek tánccsoportok és népdalénekesek. A találkozó lehetőséget ad a különbőző népviseletek és népművészetek értékeinek bemutatására, megőrzésére és népszerűsítésére.

A legelső találkozóra 1931. június 7-én került sor, Domokos Pál Péter híres néprajzkutató kezdeményzésére. A szervezés hosszú hónapok munkáit igényelte, a Csíki Néplap május 22-i számában megjelent cikk szerint, az eredetileg május 31-re tervezett találkozót egy héttel elhalasztották a választások miatt. A találkozó jelmondata – Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk – tükrözte a szervezőknek azt a törekvését, hogy a népi hagyományok felelevenítésével a közösségi identitást erősítsék. A rendezvényen negyvenkét helységből 1600 leány vett részt.

Ahogy már az első találkozón, úgy napjainkban is az esemény seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják a közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe, ahol a mise és a szentáldozás után az egyes falvak lányai kijelölt sorrendben mutatják be sajátos népi táncaikat, énekeiket. 

A kommunista diktatúra éveiben betiltották a rendezvényt, amelyet már a rendszerváltás után, 1990-ben újjáélesztettek. A rendezvény és mozgalom újra a tradíció-ápolás szerepét és feladatkörét töltötte be. Napjainkban az egyre színesebb találkozón hagyománnyá váltak  a lovasversenyek, és a lovasíjász bemutatók.

2013-ban, ahogy már hagyománnyá vált, Július első szombatján, kerül megszervezésre az Ezer Székely Leány találkozó (Július 6-án).

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.