Gelence és a Szent Laszló legenda

gelence

“…egyike a leggyönyörűbben fekvő falvaknak, mely a hasonnevű pataknak a határszéli Kárpátok közé felnyúló kies völgyében fekszik. A szép fenyves erdők egészen a falu mellett kiszökellő előhegyekig lenyomulnak, a völgy hátterén szép alakzatú büszke havasok magasulnak fel…”

Orbán Balázs

Gelence

Szent László legenda

A  csupán 3500 fős lakosságú Kovászna megyei  Gelence, Csíkszeredától 74 km található. Elsősorban a népművészeti értékeire támaszkodó falucska kapufaragásáról kapta hírnevét. 1932-ben egy igen fontos kulturkincset tártak fel, egy 14. századi falfestményt. A román kori templom falai a ma híres Szent László legenda egyik momentumát, a legendás lánymenekítést ábrázolja illetve alatta, Krisztus szenvedésének képsora tekinthető meg. Az egyedülálló szépségű Szent László legendát 1972-ben restaurálták, ma világörökségi helyszínnek van nyilvánítva.

mennyezet kazettak

Kazettás mennyezet, 103  kazetta

Építészeti szempontból vizsgálva a 13. sz-i templom több stílusjegyet visel magán, mely a folyamatos bővítéseknek és átépítéseknek köszönhető. 1628-ban kapta a 103 kazettából álló kazettás mennyezetét.

A templom székely címert és róvásírásos emléket illetve egy körülbelül 1000 éves szenteltvíztározót is őriz. Két haranggal büszkélkedik, az elsőt 1617-ben, a másodikat 1763-ban öntötték.

Gelence

Gelence

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.