Gernyeszeg – Teleki kastély

0033

Gernyeszeg, Marosvásárhelytől 15 kilóméterre található, a település már az 1300-as évek elején lakott településként van nyilvántartva. A korabeli kastély átépítése Teleki Mihály nevéhez kapcsolódik, mikor 1675-ben egy korábbi erődített épületet bővíttetett ki.

A ma látható Teleki Kastély a XVIII századi barokk építészet egyik legszebb alkotása, melyet Teleki László építtetett 1772-1803 között. Érdekessége, hogy az U alakú épület az év beosztásának megfelelően 52 szobája és 365 ablaka van. A kastély leggyönyörűbb része egyértelműen az emeleti nagy szalon, ahol csodával határos módon megőrizték az eredeti festést, két rokokó fehér porcelánkályhát és három üvegcsillárt.

Nagy szalon

Nagy szalon

A II. világháború alatt a kastélyt feldúlták, értékeinek egy része múzeumokba került. Teleki Mihály visszatérése után a kastélyt a Román Egészségügyi Minisztériumnak ajánlotta fel, ezáltal az épület a kommunizmus alatt viszonylag érintetlenül megmaradt. Napjainkban az épületen renoválások folynak mivel a hosszas pereskedések után a kastély végleg visszakerült a Teleki leszármazottak birtokába.

gernyeszeg

Gernyeszeg másik fontos érdekessége a XV. századi gótikus református templom, ahol látható a Teleki család márványba faragott címere.

templom gernyeszeg

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.