Gyilkos tó és Békási szoros

gyilkos to

Utazásaink következő állomásai, Csíkszeredától északkelet irányába, 65 kilóméterre találhatóak, melyek ugyancsak természeti ritkaságként vannak elismerve. Az idelátogató turisták nagyrésze már ismeri a vidéket, de a felemelő látvány és kellemes kikapcsolodási lehetőségek miatt újra és újra ellátogatnak ide. Ezen okokól kifolyólag hogy is hagyhatnám ki a  Gyilkos-tó. és a Békási Szoros bemutatásait sem.

A fenyvesek árnyékában fekvő Gyilkos tó egy földcsuszamlás alkalmával keletkezett. A földcsuszamlásból származó törmelékek elzárták a Békás-patak útját és  ezáltal létrehozva a ma is látható tavat. A tó keletkezésének történetéről legenda is született, melyet weboldalam más fejezeténél olvashattok el.

A hajdani erdő fáinak maradványai ma is látszanak a tóban. A tó környékén gyönyörű sziklaszirtek emelkednek a magasba, melyek emelik a táj szépségét. A tó vize gyakran vöröses színű, amely nevére asszociálva már-már horrorisztikusan hat. Nyugalom, szépség, misztikus hangulat, kihívás, mellettünk békésen úszó tőkésrécék, körbe-körbe lenyűgöző sziklacsúcsok, kristálytiszta levegő jellemzik a tájat, melyek együttesen fejtik ki hatásukat és állítsák a turistát egy csodával szembe.

Bekasi Szoros

Békási Szoros

Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, Hargita megye észak-keleti részén, a Békás-patak völgyében, mely a Keleti-Kárpátok legszebb és leghosszabb szurdokvölgye. A szorosnak három fő része van: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A 200-300 méter magas sziklafalaival Európa egyik természeti ritkasága, és a hegymászók paradicsoma.

Csaknem valamennyi szikla függőleges oldalával fordul a Békás-patak medre felé, ezáltal alkotva magas falakat. A környező hegycsúcsok átlag 1300 m magasak: Kis-Cohárd – 1352 m, Csíki bükk – 1267 m. A szoros egyetlen ismert nagyobb barlangja a Hóvirág-barlang, melynek 28 méter hosszú és 26 méter széles termét 1973-ban diákok fedezték fel. Alját cseppkőmedencék borították, és szinte egymást érték a cseppkőoszlopok.

Bekasi Szoros

Békási Szoros

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.