Gyimesek

untitled

Csíkszeredából indulva egy nem több, mint 40 perces utazás során juthatunk el  a gyimeseknek ismert kis világba,  a római katolikus csángók földjére. Első lakói a 17-18 században költöztek ide, többségük Csíkból és a környező falvakból, illetve a moldvai térségből. 

Napjainkban igencsak fontos turisztikai uticélként tűnik fel, egyre több túrista keresi fel és tölt el pár éjszakát a Gyimesekben. A tipikus hegyvidéki települések, meredek domboldalak, zöldellő legelők és sötét fenyvesek tökéletes őszharmóniája egy varázslatos világot tár az odalátogatóknak. A csángók fő megélhetését a legelők, az állattenyésztés biztosítják, mely életmőd könnyűszerrel beolvadt a turizmusba.

Gyimes

Gyimes

A gyimesi világ értékeit, a meredek völgyek települései, a színes, tartalmában gazdag életmód, a jellegzetes népviselet, tánc és zene képezi. Egyre több túrista ezen okból kifolyólag látogat el erre a gyönyörű vidékre, hogy megismerkedjen a gyimesi kultúrával és életmóddal.  Ezen adottságokat kihasználva egyre több panzió jelenik meg és külföldön is egyre több érdeklődő válassza uticélként.

Kulturális programokkal, tájházlátogatással illetve a gyimesi ételkóstolással töltheti el napjait az idelátogató túrista. Az épített értékek és a történelem kedvelőinek is akad bőven látnivaló. Ezek közül az egyik legérdekesebb Gyimesfelsőlokon található és a helyi építkezési szokásokból hamar kitünő, a 2. világháború alatt határőrizetre épített kaszárnyák épülete és tiszti lakások. Gyimesbükkön találhatuk meg a Gyimesek legrégebbi templomát,  az 1782-ben épült római katolikus templomot.

Rakoczi var - Gyimesbukk

Rákóczi vár – Gyimesbükk

Évszázodok óta a vidék határátkelőként szolgált és eddig terjedt az  Osztrák-Magyar Monarchia határa is. Ma úgy ismerik mint “az 1000 évese határ”.   A történelmi írások szerint 1626 körül, Bethlen Gábor idejében várat és örtornyot építettek itt. A 17 században kibővítették, napjainkban csak a romjai láthatóak, és Rákóczi várként vált ismerté. A hajdani határ mellé épült őrházban ma vasúttörténeti kiállitás látható.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.