Gyulafehérvár

gyulafehervar

          ”Erdély történetét kell megírnia annak, aki Gyulafehérvár történetét akarja ismertetni.”

Orbán Balázs e szavaival indítanám a Gyulafehérvárról szóló leírásom, mivel a  székely tudós gyönyörűen fejti ki véleményét a városról, mely elégséges ahhoz, hogy megértsük, hogy Gyulafehérvár mindig is fontos városa volt Erdély történelmében.

Kr. U. 150 körül Traianus császár Dacia meghódítása után ide helyezte annak katonai kormányzását és közigazgatását. Szent István 1009-ben itt alapította meg a katolikus püspökséget. A Mohácsi vész után az Erdélyi fejedelemség fővárosa. A város fő fejlesztésében Bethlen Gábor, I. és II. Rákóczi György vállalt fontos szerepet. Az 1600-as évek második fele után a folyamatos török dúlások után III. Károly erős várat építtetett. 1848-49 es Szabadságharc fontos helyszíne, Bem tábornok seregei 5 hónapon át eredménytelenül ostromolta a várat.

Fő látványosságai a csillag alakú, külső erődövvel ellátott 1715-38 között épített várban láthatóak. A 70 hektáron elterülő várat egy 12 km hosszú várfal és 7 bástya védi. A várfalon belül megtekinthetjük Erdély legjelentősebb román kori épületét, az 1009-ben építtetett római katolikus székesegyházat. A történelem folyamán a székesegyházat sújtotta tűzvész, tatárbetörés, törökök dúlták fel, de minden alkalommal sikeresen helyreállították, ezáltal ötvöződtek az erdélyi építészeti stílusok, melyet napjainkban több száz turista és építész csodál meg.

gyulafehervarGyulafehérvár

A székesegyház mögött látható a fejedelmek háza, mely a múltban a püspökök palotájaként volt ismert. Egy másik fontos épület a Batthyaneum, napjain egyik legértékesebb erdélyi könyvtára. A könyvtár 63.000 kötetet tartalmaz, melyek között szerepelnek felbecsülhetetlen értékek is, mint az 580 db ősnyomtatvány, 20.000 okirat, 1230 kézirat, egyházi gyűjtemények, az erdélyi fejedelmek, magyar királyok okmányai.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.