Gyulakuta és a Kibédi vöröshagyma

kibed

Erdélyi utazásunk ezen alkalmával két egymáshoz közel található Székely falucskát mutatok be. Mindkét falu Szováta és Balavására között található. Elsősorban Gyulakutáról olvashatnak és annak épített értékeiről, malyd a Kibédi vöröshagyma turisztikai fontosságáról ejtek pár szót.

Gyulakuta 

A települést 1332-ben Gulacucha néven említik először. A hagyomány szerint a Bikás- és a Szék-patak összefolyásánál emelkedő Várhegyen állt egykor Gyula vezér vára. Határában őskori leletek, a Szászok erdeje nevű helyen római tégladarabok kerültek elő. Fő látványossága a Lázár család birtokán látható udvarház. Érdekesség, hogy a falu 350 évig volt a család birtokában.

Gyulakutai reformatus templom

Gyulakutai református templom

A 14. Században gótikus stílusban épült templom, melyet a történelem folyamán többször átépítettek, ma református templomként működik. Kazettás mennyezete a 17. század első felében készült. Érdekessége hogy felfedezhető a Bethlen címer is a kazetták közt. A templom főbb nemes emberek sírhelyeként is szolgál, mint például Lázár János aki összetűzésbe került Mária Teréziával, mivel elrabolt egy osztrák grófnőt.

Kibéd

„Erdély első biztos telepesei a fejlett neolitikum kultúrájának hordozói, akik… földet művelnek, állatokat tenyésztenek, vadásznak, halászatot űznek.”

A titok köde fedi a település korát és kialakulását egyaránt. Csak az általános településtörténet adataiból tudunk valószínű következtetéseket levonni Kibédre vonatkozólag. A 13. század folyamára tehető, hogy a környéken már felbukkantak az ismert falu alapító családjai.

Kibédi hagyma

Kibédi hagyma

Napjainkban a falu híven őrzi a hagyományokat, mellyel az odalátogatók is megismerkedhetnek. Híres népviseletéről, illetve lakodalmi szokásairól a falu tájházában szerezhetnek több információt az érdeklődők. A falun átutazva észrevehetjük, hogy szinte minden kapuba ki van állva a tulajdonos és portékáját kínálja. Kibéd fő árucikke a vöröshagyma, melyet még a környező települések lakosai is előszeretettel megvásárolnak és fogyasztanak.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.