Kisbacon és a nagy mesemondó Benedek Elek

A Kovászna megyében található Kisbacon a legnagyobb magyar népmese- és népmondagyűjtő Benedek Elek szüéőfalujaként ismert, aki a Székely nép kultúrájának jeles képviselője. A falu első írásos említése 1567-ból származik, ahol Kws Baczon néven szerepel. Napjainkban Kisbacont a nagy mesemondó ma is látogatható szülőháza, miatt keresik fel. A ház előtt látható az 1969-ben felavatott “Elek apó” szobra.

A magyarhermányi Bodvaj erdőrészben látogatható az újjáépített, európai jelentőségű technikatörténeti létesítmény, a vashámor. 1848-ban Gábor Áron itt öntötte Háromszék önvédelmi harcának első két ágyúját.

Benedek Elek 

A meseszerző 1859. szeptember 30-an született, tanulmányait Székelyudvarhelyen, majd Budapesten végeztem, hol 1921-ig tevékenykedett, mielőtt hazatért volna a Trianoni békeszerződés által Magyarországtól elcsatolt szülőföldjére. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom megteremtőjeként emlegetjük, írásait a gyerekek szívesen olvassák, illetve a tanítók előszeretettel használják fel.

Nevéhez fűződik számos legenda, és mese, Budapesti tevékenységei közé soroljuk a Grimm mesék átírásait, majd haza térte után, a Kisbaconba megszerkesztette a Cimbora nevezetű ifjúsági folyóiratot. Benedek Elek születésének 110, halálának 40-ik évfordulója alkalmából 1969-ben emlékházzá alakították át szülőházát, mely híven őrzi napjaink és a jövő gyermekei számára a nagy mesemondó emlékét.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.