Kolozsvár

image2732 (1)

A Kis-Szamos völgyében fekszik Erdély legnagyobb és talán legrégebbi városa. Már a rómaiak idejében lakott település volt, amit Napocanak hívtak. A római kivonulás után (Kr. U. 275-ben) kisebb nagyobb ideig vándor népek birtokolták a területet, V-VI. Században a gepidák, 800 körül szlávok. 895-ben az Erdélybe érkező magyarok jelenlétét Kolozsvár térségében három korabeli temető bizonyítja.

A tatár betörések után, az 1250 évek körül a római castrum helyére új vár épült. 1316-ban Kolozsvár kiváltságait Károly Róbert erősítette meg, pecsétet Nagy Lajos adományozott 1377-ben. Zsigmond idejében lett szabad királyi város, mely korszakot az építkezés, a művészet virágzása jellemezett. Az 1400-as években lakossága 6000 főre volt tehető, fele-fele arányban laktak itt magyarok és szászok. A XV-XVI. szászadban joggal nevezik „kincses Kolozsvárnak”, mivel 40 foglalkozás képviseletében jelentős céhes, iparos kereskedő várossá nőtte ki magát.

A Habsburg uralom alatt a város sokat veszít közigazgatási szerepéből, a Főkormányszék átkerül Nagyszebenbe, melyet csak 1790-ben helyeznek újra vissza. Itt nyílik meg 1821 be Erdély első állandó magyar színháza. 1848-ban itt mondták ki Erdély egyesülését Magyarországgal. Napjainkban Erdély legnagyobb városa, Kolozs megye székhelye.

Szent Mihaly katedralis

Szent Mihály katedrális

Fő látványosságai közé tartozik a főtéren látható Szent Mihály katedrális. Az erdélyi gótika legszebb alkotása, XIV-XV. századi főkapuját a szabad királyi város címet adományozó Zsigmond címerei díszítik. A középkori freskói, a reneszánsz sekrestye, a barokk szószék a belső díszítő elemek a legfontosabbjai. A XVII. században leégett templomtorony helyére 1837- 59 között egy újabbat építenek neogótikus stílusban, mely a maga 76 méteres magasságával napjaink legmagasabbika, a tetején található aranyozott keresztel együtt a 80 métert is eléri.

Mátyás király lovasszobra

Mátyás Király lovas szobra

A templom előtti Mátyás téren található, az 1902-ben felavatott Fadrusz János nevéhez fűződő alkotás, Mátyás király lovas szobra. A szoborcsoport központi alakja a lovon ülő Mátyás király, melyet körbeállnak a hódoló hívek: Magyar Balázs hadvezér, Kinizsi Pál temesi bán, Szapolya János nádor és Báthory István erdélyi vajda.

Matyas kiraly szulohaza

Mátyás Király szülőháza

A városnézés következő állomása Kolozsvár legrégebbi házához vezet, az igazságos Mátyás király szülőházához. A reneszánsz palota napjaink egyik fő turisztikai látványossága, merthogy Szilágyi Erzsébet ebben a házban hozta világra 1443. február 23-án szeretett királyunkat, Hunyadi Mátyást. A házat 1940-ben Kós Károly tervei szerint rekonstruálták.

Mátyás az igazságos

Mátyás az igazságos

Kolozsvár egy másik építészetileg érdekes remekműve, Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemploma. Alapítása az uralkodó Mátyás király nevéhez fűződik, de felavatására sajnos csak halála után került sor 1516-ban. A templom I. és II. Apaffy Mihály végső nyughelyének ad otthont. A templom bejárata elött Európa első egészalakos bronz lovas szobrának a másolata áll, Sárkányölő Szent György szobra, melynek eredetiét Kolozsvári Mártin és György készítette 1373-ban.

Sárkányölő Szent György szobra

Sárkányölő Szent György szobra

Kolozsvári barangolásunk egyik kiemelkedőbb helyszíne a Házsongárdi temető, mely sok híres, kiemelkedő személyiség nyugvóhelye. Különlegessége, hogy nincs felosztva és öt különböző felekezet kap itt helyet. A temető számon tartott legrégebbi sírköve 1514-ből való, malyd az 1585-86-os pestisjárvány áldozatai „népesítettek be” először. Híres emberek kriptáit és sírköveit fedezhetjük fel a temetőben, mint például, Heltai Gáspárét, Apáczai Csere János is ide van eltemetve, de sírjának pontos helye feledésbe merült. Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és felesége illetve Kriza János szintén itt tértek végső nyugovóra.

Reményik Sándor sírhelye

Reményik Sándor sírhelye

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.