Láthatatlan Székelyföld

DSCF4036
“Egy kiállítás, amely lehetőséget ad
a látássérülteknek is,
hogy megismerjék Székelyföld
épített értékeit!”

Erdélyi Utakon Egyesület

Az Erdélyi Utakon Egyesület fő célja Erdély szépségeinek és turisztikai csodáinak ismertetése, bemutatása, minden kedves Erdélyt kedvelő turista számára. A 2013-as év hivatalosan is fordulópont volt az Egyesület életében, ugyanis Erdélyben elsők között kezdtünk el látássérülteknek szervezni turisztikai projekteket.

Orbán László vagyok a Láthatatlan Székelyföld kiállítás ötletgazdája és az Erdályi Utakon Egyesület Elnöke. Lassan három éve, hogy a turizmus területén dolgozok. Fő célom Erdély és Székelyföld turizmusának bemutatása, a maga szépségében és egyediségében. Egy utazás során, borvizek kóstolásakor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy az ízekre, szagokra hagyatkozva illetve a többi érzékszervekre építkezve tudnék biztosítani látássérülteknek turisztikai kikapcsolódást, ahol Erdély természeti értékeit tudom bemutatni. Nagyobb kihívást jelentett az épített örökség bemutatása látássérültnek. Idegenvezetésekkor szoktam mondogatni, hogy milyen egyszerű dolgunk van nekünk, látoknak, csak felnézünk egy épületre, megcsodáljuk, fényképezünk és álmélkodunk, hogy milyen hatalmas vagy díszes. A látássérülteknek sajnos nem adatik meg a lehetőség, hogy megcsodálják az iskolájukat, vagy a templomot ahova imádkozni járnak.

A gondolattól nem szabadulva, kezdtem kutakodni, hogy valahol a nagyvilágban létezik-e turisztikai szolgáltatás vakoknak. Egy pár, külföldi város központjában elhelyezett kitapintható térplasztikán kívül és egy londoni utazási irodán, amely látássérülteknek is szervez utazásokat a kör bezárult. Innen jött az ötlet, hogy kiválasztva Székelyföld nevezetesebb épületeit, amelyeket makettek formájában elkészítünk megfelelő méretarányban és részletesen kidolgozva be tudom mutatni látássérülteknek is.

Elsőként a Láthatatlan Csíkszéket készítettük el, a csíkszeredai „Nagy István” Művészeti Líceum, diákjainak a bevonásával, amelyet a Gyulafehérvári Caritas támogatásával 2013. Október 15-én be is mutattunk. A kiállítás a Láthatatlan Csíkszereda nevet viselte. Fontosnak tartottam képzőművészetet tanuló diákok bevonását, a projektbe, mivel a munkálatok során sokat tanulhatnak az építészetről és nem utolsó sorban városuk építéstörténetéről. A kiállításnak számtalan pozitív hatása volt. Mivel sötétben voltak bemutatva az épületek, így mindenki, a látó érdeklődők is a tapintás által ismerkedhettek azokkal az épületekkel, amelyek mellett nap, mint nap elsétálnak. A látássérültek részéről szintén pozitív visszajelzések érkeztek, volt, aki soha nem látta azt a templomot, ahol minden Vasárnap imádkozik. Elmondása szerint a kiállítás segített, hogy egy képet alkosson az épületről. Volt, aki közel tíz éve vesztette el a látását, a kiállítás alkalmával újra fel tudta idézni a látottakat.

A kiállítás sorozat második lépése Láthatatlan Gyergyószék épített örökségének a bemutatása volt 2014. Július 10 – én, amelyet a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri hivatal támogatott. Sajnos Gyergyószentmiklóson nem találtam építészetet oktató líceumot, így, megosztva a csíkszeredai „Kós Károly” építészeti Líceum illetve a „Nagy István” Művészeti Középiskola 11. –es diákjait kértem fel az újabb kiállítás épületeinek elkészítésére. Az újabb projekt segítségével a csíkszéki diákok megismerkedhettek Gyergyószék híresebb épületeivel.

A projekt következő állomása az Augusztus 18-án, a Haáz Rezső Múzeummal közös szervezésben a Láthatatlan Udvarhelyszék bemutatója volt, amelyet a Székelyudvarhelyi Polgármesteri hivatal támogatott. A kiállított maketteket a székelyudvarhelyi „Palló Imre” Líceum építészetet tanuló diákjai készítettek el. A munka eredményesnek bizonyult, a diákok a két hetes szakmai gyakorlat alatt készítették el a kiválasztott épületek makettjeit 1:100– as méretarányban.

A 2014–es év legnagyobb megvalósítása egy Budapesti bemutató volt a Magyarság Házában, a Budai várban a Látássérültek nemzetközi világnapja alkalmából. A kiállításon Csíkszék épített öröksége volt bemutatva, amelyet a megnyitóra ellátogató Magyarországi látássérültek nagy szeretettel fogadtak. A kiállítást a Magyar Vakok és Látássérültek Országos Szövetségének az elnöke és a Magyarság Házának az igazgatója köszöntött. A kiállításon nem csak Csíkszék épített értékei voltak letapogathatóak, bemutatásra került pár a kulturális örökségből kiválasztott faragott tárgy is, mint például egy makett székely kapu, kopjafa illetve egy több mint száz éves székely kapuból kivett darab, ahol a faragási mintázatok voltak kitapinthatóak, mindez csíkszéki népzene hallgatásával egybekötve.

A látók egy lesötétített terembe érkeztek, ahol szintén a tapintó érzékszervek segítségével ismerkedhettek a kiállított makettekkel. Az egy hetes bemutató alkalmával, egy délután a Szentháromság téren is, a szabadban lehetőséget adtunk, az érdeklődőknek, hogy megcsodálják a gyerekek által készített remekműveket, persze a bátrabbak bekötött szemmel tehették mindezt.

A projekt következő állomása a Láthatatlan Sepsiszék, amelyet Marosszék, illetve a Kézdiszéki projekt követ. A sepsiszéki kiállítás épületeit a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Képzőművészeti Líceum kiválasztott diákjai  készítettek el. A kiállítást a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri hivatal Város Imázs irodája támogatt Az elkészített épületek között szerepel a Székely Nemzeti Múzeum, a vargyasi Dániel kastély, Benedek Elek emlékház, Református vártemplom, Lábas ház, illetve kiegészült két új elemmel. A Székely Mikó Kollégium perspektivikusan ábrázolt makettjével, amely segítségével be tudjuk mutatni egy látássérültnek a térlátás érdekességét. A második érdekesség a kiállítás első, gipszből elkészített domborműve, amelyen a Szent György legendájának egyik mozzanatát lehet kitapintani. A kiállítást 2015. Április 7-én mutattunk be a sepsiszentgyörgyi Lábasházban az Iskola másként porgram keretein belül.

A projekt befejeztével a kiválasztott épületekből össze fog állni egy nagy Láthatatlan Székelyföld nevezetű kiállítás, amelyet határon túl is be akarunk mutatni, ezáltal promoválni tudjukSzékelyföld turizmusát.

Fontosnak tartsuk a kiállítás létrejöttét, mivel ez lehetőséget ad a látássérülteknek, hogy megismerjék Székelyföld épített és népművészeti értékeit. Így be tudom mutatni a nemlátóknak, hogy mi a különbség egy templom és egy kastély között, hogyan néz ki egy kopjafa, letapogathatja és megismerheti a népi hímzést is. Nekünk egyszerű dolgunk van, mert megnézzük, de SAJNOS ŐK NEM LÁTHATJÁK. 

Az Erdélyi Utakon Egyesület egy nonprofit civil szervezet, amely minden bevételt a projektek megvalósítására fordít. Ha tetszik elképzelésünk és az amit csinálunk, segíteni szeretné Egyesületünket a projektek megvalósításában, akkor minden támogatást szívesen fogadunk.

A Láthatatlan Székelyföld kiállítás egyelőre saját költségből illetve támogatások útján tud létrejönni, így ha ön is szeretné támogatni a kiállítást, megkérem jelezze megtisztelő szándékát az alábbi e-mail címen: office@erdelyiutakon.com vagy a +4 0745771725 telefonszámon.

Megtisztel bennünket, hogy ön is támogatta a kiállítás létrejöttét!

Adatok :

Erdélyi Utakon Egyesület – Asociatia Pe Drumuri Transilvane

C.I.F. – Adózási szám : 32592091

Cím: Csíkszereda, Ferencesek utca 26 szám, Hargita megye – Miercurea Ciuc, Str. Ferencesek Nr.26, Jud. Harghita

Cont IBAN : Banca Transilvania

RON – RO74BTRLRONCRT0238531801

HUF – RO37BTRLHUFCRT0238531801

SWIFT Kód: BTRLRO22

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Láthatatlan Székelyföld”

  1. Péter szerint:

    Ebbe a vélemények(jobban mondva leírva így is úgy is szerepel) megoszlanak de hajdanában hivatalosan Ditró volt .

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.