Marosvásárhely

Marosvasarhely-regi-latkep

A XI. század végén már Új- Vásárhelyként emlegetett, vásárairól híres város, a legrégebbi székely települések egyik. Az erdélyi fejedelműség idején számos országgyűlés színtere, és 1876-ig Marosszék központja, majd Maros-Torda vármegye székhelye. A XVI században bekövetkezett gazdasági fejlődés magával vonta a kultúra fejlődését is, mely iskolák és neves gondolkodók megjelenéséhez vezetett.

A török betörések idején a város csaknem teljesen feléget, de az 1605-ben elkezdett várépítés és 1616-ban Bethlen Gábor által kapott kiváltságok segítségével a város új lendületet kapott az újjáépítésben. 1711 után Erdélyt a Habsburgok külön tartományként kezelték, de Marosvásárhely továbbra is megyeközpont maradt. Mivel a város a térség legnagyobb és legjelentősebb települése, központi szerepét és fontosságát máig megőrizte.

Marosvasarhely

Marosvásárhely

Fő látványossága a XVII. Század elején épült vártemplom, melynek három bástyáját a Mészáros, Lakatos, Szűcs bástya a kor céhei építették, és ahogy már láthattuk kötelességük is volt megvédelmezni azokat. A XIV. századi késő gótikus templom a folyamatos megrongálódások miatt elvégzett helyreállítások után az egyhajós templom a XVIII századra barokk belső díszítést kapott. Napjainkban fontos tájékozódási pontot jelent a 70 méter magas tornya.

Egy a Marosvásárhelyi kultúra meghatározó épülete a Teleki Téka, mely Teleki Sámuel, Erdély kancellárjának a palotája volt. Maga a kancellár kezdte a könyvek gyűjtését, melynek eredménye 40.000 kötet, melyhez az idők teltével hozzácsatolódott a református kollégium szinte kétszer akkora gyűjteménye.

Varoshaza

Városháza

A több mint százezer kötet közül megemlítenék pár fontosabbat, mint például Kőrösi Csoma Sándor tibeti-angol szótára, vagy a kancellár hagyatéka a Velencében nyomtatott 1467-os Galeotto-mű. A központi Rózsák terének arculatát a két szecesszió alkotta népi motívumokat gazdagon használó épületek díszítik, a régi Városháza és a Kultúrpalota.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.