Marosvécs-Kemény vár

A Szászrégentől 10 kilóméterre található 1500 lakosú Marosvécs már az 1200-as évek tájékán lakott településként volt ismert. A történelem folyamán fontos katonai pont lehetett mivel a Maros folyó jobb partján, a dombtetőn romai kori erődítmény maradványai láthatóak.

Az ásatások alatt felszínre hozott táblán a következő felirat áll, mely az erődítmény nevére utalhat: ALA NOVA ILLIRICORUM. A település fő látványossága, melynek kertjében a láthatóak a római erődítmény maradványai is, a XIII. században épült kastély, mely 1663-ban a Kemény család birtokába került. A négy sarokbástyás, zárt udvarú kastélyt 1848-49 után a átépítik.

Kós Károly  által tervezett Kuncz Aladár emlékére faragott emlékasztal

Kós Károly által tervezett Kuncz Aladár emlékére faragott emlékasztal

Utolsó tulajdonosa Kemény János, kinek kezdeményezésére 1926-ban itt alakul meg az Erdélyi Helikon Irodalmi Társaság. A kastélykert több emléket is tartalmaz, melyek közül az egyik a Kós Károly által tervezett Kuncz Aladár emlékére felállított faragott kőasztal. A közelben találhatóak Kemény János és Wass Albert írók síremlékei.

Wass Albert síremléke

Wass Albert síremléke

Sajnálatos módon a kastélyba nem szabad belépni, csak kívülről lehet megcsodálni, mivel 1945 után értelmi fogyatékos gyermekek otthonává alakították át.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.