Mentafajok (Mentha spp.)

Mentafajok (Mentha spp.)

Borsosmenta (Mentha x piperata)

Fodormenta (Mentha spicata var. crispata)

Mezei menta (Mentha arvensis)

Vízimenta (Mentha aquatica)

Lómenta (Mentha longifolia)

Lágy szárú, sztólóval (gyökérsarj) áttelelő évelő növény. Sekélyen gyökerező, 30-100 cm magas szárral rendelkező növény, melynek csipkés vagy fűrészes szélű sötétzöld levelei vannak. A levél erezete gyakran ibolyás színű. A levéllemezeken illóolajtartó mirigyek figyelhetőek meg. A virágai lilák. Fény-, meleg- valamint vízigényes gyógynövény. Leveleik erős illatúak.

A borsosmenta és a fodormenta természetes előfordulása nem ismert nálunk, termesztett növény. A mezei menta erdőkben, útszéleken, nedves legelőkön fordul elő.

Mentha arvensis (Mezei menta)

Mentha arvensis (Mezei menta)

A mentafélékben megtalálható: acetaldehid, ásványok, betain, cserző anyagok, enzimek, fenolsav, flavonoid, heszperidin, illóolaj, jázmon, keserűanyag, koffeinsav, kolin, limonén, menthofurán, mentol, menton, rozmarinsav, rutin, szeszkviterpének, tanninsav, triterpén, valeriánsav.

Szedhetjük tavasszal és nyáron is folyamatosan a virágzó hajtásait. A betakarított hajtásokat kötegelve, felakasztva száraz helyen száríthatjuk, vagy vékony rétegben elterítve. Megszáríthatjuk csak a leveleket is, ebben az esetben még fonnyadás előtt le kell fosztani a leveleket a szárról és nagyon vékony rétegben elterítve szárítsuk meg. Illóolaj előállítás céljából szedett mentát vízgőz-desztillációval lepárolják, majd az illóolajat sötét színű, légmentesen záró üvegekben tárolják lehetőleg hűvös helyen.

Mentha spicata (Fodormenta)

Mentha spicata (Fodormenta)

Számos pozitív hatása ismert. Gyomor- és bálbántalmak, felfúvódás és görcs ellen javasolt használata, valamint jótékony hatása van az epe és a máj zavartalan működésére. Teája étvágygerjesztő, fertőtleníti a húgyutakat, vértisztító hatása van, fejfájás ellen is használható. Az illóolajat fájó izületek bedörzsölésére használhatjuk.

Felhasználási módjai:

  • Tea, teakeverékek
  • Szörp
  • Élelmiszeripar: levesek, nyers ételek, italok, édességek ízesítésére
  • Kozmetikai ipar (kozmetikumok, fogkérem, szájvizek)

 

Cikket készítette: Mánya Imola-Mária kertészmérnök

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.