Pipacs (Papaver rhoeas)

Pipacs (Papaver rhoeas)

Gyakrabban használt magyar nevei: vetési pipacs, lúdmák, vadmák

Egyéves lágyszárú növény. Gyökere vékony, hengeres, fehér színű. Szára felálló, 30-60 cm magas és serteszőrökkel borított. A tövénél egy vagy többször elágazó. Levelei szórtan helyezkednek el, szeldeltek, élénkzöld színűek. A virágok a kocsányok végén magánosan állnak, 4-8 cm átmérőjűek (kinyílt). A bimbók bókolnak, virágzáskor felegyenesednek, és a csészelevelek lehullnak. 4 sziromlevele van, melyek kettesével, egymással szemben állnak, lángvörös színűek, a tövüknél fekete folt van. Termése sokrekeszű, sok magvú tok. A bibekaréjok alatt kis likacsok vannak, és ezzel nyílik.

Világszerte elterjedt növény. Nálunk a rosszul kezelt gabonafélék közönséges gyomnövénye, fellelhető száraz parlagokon, szántók szélén, utak mellett. Június- júliusban virágzik és ekkor gyűjtik a kinyílt virágokat. Vigyázni kell, hogy a virágszirmok ne törjenek össze. Arra is oda kell figyelni gyűjtéskor, hogy száraz időben szedjük, mert a nedves sziromlevelek összetapadnak és nehezítik a szárítást.

Pipacs (Papaver rhoeas)

A szárítás történhet padláson, vagy más olyan helyen ahol nem éri közvetlen napfény. 1-2 cm-es rétegben szétterítik szárítókereten vagy papíron. Szétterítés előtt az összetapadt sziromleveleket szét kell választani vagy el kell távolítani, mert ezek bepenészednek, és színük is más lesz. Megszáradva lilás, sötétbíbor színűek a szirmok, a penészes szirmok szürkék, fakók lesznek. Szárítás közben nem kell forgatni. Száraz, hűvös helyen kell tárolni és sötétben.

Hatóanyagában található 0,06% izokinolin-típusú rhoeadin alkaloid, ez nem mérgező. Más alkaloidokat is tartalmaz, mint a piros színt adó papaverrubinokat,, anthocyanidin-diglikozid mekocyanint, anthocyan-glikozid mecopelargonint, szaponint, valamint rhoeadinsavat, nyálkaanyagokat.

Gyógyászatban ma már nem használják. Régebben más drogokkal együtt köhögéscsillapító teakeverékekbe használták. Használták még szemborogatásra toroköblögetésre. A népgyógyászatban enyhe nyugtató és köptető.

Felhasználási módjai:

  • Tea
  • Élelmiszerek színezésére (nem ártalmas az egészségre): borok, szörpök, cukorkák, teakeverékek, gyógyszerek

Cikket készítette: Mánya Imola-Mária kertészmérnök

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.