Segesvár

segesvar

A város ősidőktől fogva lakott területként van nyilvántartva. Már a rómaiak idejében őrhelyként szolgált, majd 1100 körül II. Géza szászokat telepített ide, ettől fogva lett Segesvár szászok lakta vidék, melyet a szász szék központja-ként emlegetnek. A várost mindvégig híres kézműipar jellemezte. Bronz- és ónművesei, asztalosai, kőfaragói, majd később posztó-, kerámia- és üvegipara tette nevezetessé.

Fő látnivalója az 1999-ben a világörökség részeként felavatott történelmi központ, ahol látható a valamikor 14 bástyából álló várfallal összekötött és védelmezett vár, melyből napjainkban 9 még áll.  A tornyokat a középkorban különböző céhek építettek és kötelesek voltak megvédeni vész esetén, így mára emléküket a céhekről kapott nevük őrzi.

A legszebb ezek közül a Szabóbástya, mely felhúzható vaskapuval van ellátva. A Csizmadiatorony mai formáját 1681-ben nyerte el mivel egy nagy tűzvész folyamán megrongálódott. A vár nyugati kapujának közelében a Kötélverőtorony őrzi a várfalakat.

segesvar oratorony

Segesvár óratorony

A 14. Században épült óratorony fontos turisztikai látványosságot képez a városközpontban, 1556-ig itt működött a városi tanács. A torony óráját és a minden óraütéskor előbukkanó faragott figurákat Johann Kirschel készítette 1648-ban. A 64 méter magas torony napjainkban  a vártörténeti múzeumnak ad helyet, melyet évente több ezer turista látogat meg.

A torony mögötti téren látható a vár legrégebbi építménye a XIII. századi gótikus építésű Szűz Mária-kolostortemplom.A folyamatos tűzvészek, feldúlások illetve járványok ellenére napjainkban is megmaradt a város eredeti állapotában, mely a turisták számára egy középkori hangulatú séta közben valóságos csodát képes varázsolni.

Híres emberek szülővárosaként ismert Segesvár. Közülük a legismertebbet említem meg, Vlad Ţepest, ki mint vérszomjas havasalföldi uralkodóként híresült el a történelem folyamán. Napjainkban, a várban különféle rendezvényeket szerveznek, ezek közül a legfontosabb a július végi középkori fesztivál.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.