Szászfehéregyháza

kirchenburg_viscri_gross

 A szász telepesek már a származási hazájukból megtanulták, hogy vész esetén jobb egy erődítetett helyre vonulni, hol megvédhetik javaikat, családjaikat. Így alakultak meg és maradtak fent napjainkra is Erdély szerte az erődtemplomok illetve menedékvárak. Ezúttal egy újabb erődtemplomot mutatok be, mely Segesvártól csupán 45 km található és 1993 óta az UNESCO világörökség részévé vált.

Szaszfeheregyhaza

Szászfehéregyháza

A települést 1231-ben említik előszőr, mint Villa Albae. ELső lakói székelyek voltak, malyd a XII. század elején szászokat telepített ide II. Géza magyar király. A

település mai nevét a később épült fehérre meszelt, faerkélyes tornyokkal és védőfallal övezett középkori vártemplomáról kapta.

Szaszfeheregyhaza

Szászféheregyháza erődtemploma

A szász templom a XII-ik században, székelyek alapított kolostor helyére épült. A zöldes fehér mészkőből épült templomot, a XV. században erős 5-7 méter magas kőfallal kerítettek be. A XVIII. században egy második várfallal vették körül az nagyobb védelem érdekében. A falak fontos lételeme a faerkélyes tornyok, melyek ma már csak turistacsalogatóként működnek.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.