Szovátai Medve tó

medve to

Erdélyi utazásunk következő megállója egy természeti csoda, a  Szováta-fürdőn található heliotermikus Medve tó. 1875-ben keletkezett, és a világ legnagyobb heliotermikus tavaként van nyilvántartva. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve.

Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35C-ra is felmelegszik 2 m mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80 C-ot is mértek.  A tó különlegessége, a felszínen kialakult édesvíz réteg, mely az alatta található sósvizet zárja el a külvilágtól.

Szovata Medve-to

Szováta Medve-tó

A kisebb fajsúlyú édesvíz egy valóságos üveglapként viselkedik és meggátolja az alatta található sósvíz kihűlését Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent. A tó vizét a múlt század óta használják ameddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is.

Hogy megőrizzék a tó különlegességét természet-védelmi területnek nyilvánították, és különféle szabályozásokat vezettek be, a nyári fürdőzések miatt.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.