Túra a Vargyas szorosba és az Almási barlanghoz

vargyas szoros

A Vargyas szorosba vezető gyalogúra útvonalának leírását Csíkszereda irányából mutatom be röviden, melyet egy általam készített térkép segítségével szeretnék megközelíthetővé tenni. Több féle útvonalon lehet megközelíteni a szorost.

Érdekességként megemlíteném, hogy a Vargyasi szoros  Székelyföld legnagyobb és leglátványosabb karsztvidékeként van nyilvántartva. A 4 km hosszú szorosban a Vargyas patak négy barlangrendszert alakított ki a jégkorszak óta.

Túraútvonal a Vargyas szorosba és az Almási barlanghoz

Túraútvonal a Vargyas szorosba és az Almási barlanghoz

Eddig mintegy 124 kisebb – 5-10 m hosszú – illetve nagyobb – 10-1550 m hosszú – barlangot tártak fel, melyek fontos régészeti értékeket rejtegetnek. Barlangászati szempontból változatos képződményeket tartalmaznak.

Almási barlang alaprajz

Almási barlang alaprajz

A szurdokvölgy legnagyobb és legismertebb barlangja az Almási-barlang, más néven Orbán Balázs barlang. A történelmi időkben a szoros barlangjai lakóhelyként és menedékként szolgáltak a környékbelieknek

 

U.I.

A túratérkép kis felbontasban van feltöltve, ha szeretnéd megkapni jó minőségben írj az office@erdelyiutakon.com  e-mail címre és elküldöm neked!

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.