Vajdahunyad

vajdahunyad

Erdélyi utazásaink mai megállója egy építészeti remekmű, amelyet a történészek csak úgy neveznek mint az erdélyi gót építészeti stílus megtestesítője, mely nem más mint a  Vajdahunyadi várkastély. A tatárjárás után felépült vár 1409 után került a Hunyadiak kezébe, amikor Zsigmond király megerősítette a vár birtokjogát. Az évek folyamán folyamatosan bővítették a várat, Hunyai János külső tornyos várrá alakíttatta, 1452-ben építik meg a kéthajós gótikus lovagtermet, mely az erdélyi gótika remekműve ként van nyilvántartva.

A XVIII. századtól kincstári tulajdonba kerül a vár, egy részét múzeumnak rendezik be, mely napjainkban is látogatható. A vár belső díszítése Szilágyi Erzsébet munkásságának köszönhető. Itt gyerekeskedett Hunyadi Mátyás, kinek halála után a tulajdon jog Corvin Jánosra szállt.

Mivel nem tudta fenntartani a nemesi fészket a vár Brandenburgi György őrgróf tulajdonba került, ki majd eladta Török Bálintnak, ki hűtlenségi vádak miatt üldöztetni kényszerült így a vár az Ifj. Bethlen Gáborhoz került.

Mielőtt a vár a korona tulajdonába került volna 1685-ben utolsó tulajdonosa Apaffy Mihály, majd a fia kit az utolsó erdélyi fejedelemként ismerünk. A folyamatos öröklődés, restaurálás és kibővítés által a vár elnyerte mai alakját, mely napjainkban fontos megállóját képezi az érdeklődő turistáknak.

Hozzászólások

hozzászólás

You can leave a response, or trackback from your own site.

Szólj hozzá

Kérjük, ellenőrizze az adatait

Ki kell töltenie a biztonsági kódot hogy befejezhesse a foglalást:

Sikeres foglalás

A foglalás másolatát elküldtük önnek és az erdélyiutakon.com csapatának.